Ισως είναι καιρός να σκεφτούμε τα λόγια του Ιησού. Και είπε να χρησιμοποιήσουμε αυτό το ευλογημένο βότανο.

Σαν να χρειαζόμασταν περισσότερους λόγους για να ανταπεξέλθουμε, εδώ είναι ένα άλλο διασκεδαστικό γεγονός: η κάνναβη έχει αναφερθεί (έμμεσα) πολλές φορές στη Βίβλο. Είναι πιθανώς ασφαλές να πούμε ότι ο Ιησούς και οι αδερφοί του απολάμβαναν την περιστασιακή χρήση.

Ο Chris Bennett, ένας μελετητής της Βίβλου, έγραψε ένα βιβλίο το 2001 με τίτλο Sex, Drugs, Violence, and the Bible. Στο βιβλίο, ο Bennett υποστηρίζει ότι το λάδι χρίσματος που χρησιμοποιείται στην Παλαιά Διαθήκη αποτελείται στην πραγματικότητα από κάνναβη, μεταξύ άλλων συστατικών. Στην Έξοδο 30:22-23, το θεραπευτικό λάδι αποτελούταν από κανέλα, κασσία, ελαιόλαδο, μύρο και kaneh-bosm. Ο Bennett λέει ότι το kaneh-bosm είναι ένα από τα παλαιότερα ονόματα της κάνναβης.

«Η λέξη κάνναβη [κάποτε] θεωρείτο γενικά ότι είναι σκυθικής προέλευσης, αλλά...έχει πολύ προγενέστερη προέλευση σε σημιτικές γλώσσες όπως τα εβραϊκά, και...εμφανίζεται πολλές φορές στην Παλαιά Διαθήκη», γράφει ο Bennett. Προσθέτει επίσης ότι υπάρχουν 5 «"αναφορές στην κάνναβη, τόσο ως θυμίαμα, που ήταν αναπόσπαστο μέρος του θρησκευτικού εορτασμού, όσο και ως μεθυστικό. Οι εν λόγω αναφορές υποτίθεται ότι βρίσκονται στον Ιεζεκιήλ, τον Ιερεμία, τον Ησαΐα, το Άσμα των Ασμάτων και την Έξοδο.

Σύμφωνα με τον Bennett, ο ρόλος που έπαιξε η μεγάλη γκάντζα στη Βίβλο στην πραγματικότητα παραμένει παρεξηγημένος από πολλούς λόγω ενός λάθους στη μετάφραση που συνέβη στην πρώιμη γραφική ιστορία του βιβλίου. Ο Μπένετ λέει, «Το λάθος συνέβη στην παλαιότερη ελληνική μετάφραση της Εβραϊκής Βίβλου, τους Εβδομήκοντα τον τρίτο αιώνα π.Χ., και επαναλήφθηκε στις πολλές μεταφράσεις που ακολούθησαν». Εξαιτίας αυτού, οι μελετητές μπέρδεψαν την κάνναβη με το calamus, το οποίο είναι ένα ελώδη φυτό.

Eπιμέλεια: Στέλιος Καπετανάκης

> Άλλες αναφορές για την κάνναβη στη Βίβλο

Πολλοί ειδικοί της Βίβλου και της λογοτεχνίας συμφωνούν ότι η κάνναβη είναι ένα φυτό που δόθηκε στον άνθρωπο από τον Θεό. Η κάνναβη είναι ένα από τα πολλά βότανα που «δίδουν σπόρους στο είδος του».

Το εδάφιο Γένεση 1:29-31 λέει, «Ιδού, σας έδωσα κάθε βότανο που φέρει σπόρο που είναι πάνω στο πρόσωπο όλης της γης… Για εσάς θα είναι κρέας».

Η Αγία Γραφή αναφέρει επίσης ένα ειδικό φυτό: «Θα τους φυτέψω ένα φημισμένο φυτό, και δεν θα εξαφανιστούν πια από την πείνα στη γη, ούτε θα φέρουν πια τη ντροπή των ειδωλολατρών». (Εσεκιήλ 34:29)

Κατά τη διάρκεια των βιβλικών χρόνων, η μαριχουάνα χρησιμοποιήθηκε με πολλούς διαφορετικούς τρόπους: χαρτί, κορδόνι, ρούχα, θυμίαμα, σφραγιστικό, φαγητό, φάρμακα, χαλάρωση και σε θρησκευτικές τελετές. «Θα ξεκουραστώ και θα θεωρώ την κατοικία μου σαν καθαρή ζέστη πάνω σε βότανα. Για πριν τη συγκομιδή, όταν το μπουμπούκι είναι τέλειο και το ξινό σταφύλι ωριμάσει στο άνθος, θα κόψει τα κλωνάρια με αγκίστρια κλαδέματος και θα αφαιρέσει και θα κόψει τα κλαδιά». (Ησαΐας 18:4-5)

Ο Ιησούς μας λέει ακόμη και να μην κρίνουμε άλλους ανθρώπους από τις συνήθειές τους. «Δεν μολύνει τον άνθρωπο αυτό που μπαίνει στο στόμα. αυτό που βγαίνει από το στόμα μολύνει τον άνθρωπο». (Ματθαίος 15:11)

Στην Καινή Διαθήκη, ο Ιησούς επέλεξε να χρίσει τους μαθητές του αντί να τους βαφτίσει. Ο Ιησούς χρησιμοποίησε το λάδι του και έδωσε εντολή στους 12 αποστόλους του να βγουν έξω και να κάνουν το ίδιο. «Και έδιωξαν πολλούς διαβόλους, και άλειψαν με λάδι πολλούς αρρώστους, και τους θεράπευσαν» (Μάρκος 6:13).

Στην αρχαιότητα, ασθένειες όπως η επιληψία πιστευόταν ότι προκλήθηκαν από μια πνευματική ανισορροπία, όπως μια δαιμονική κατοχή. Η θεραπεία κάποιου από την ασθένειά του ήταν πρακτικά το ίδιο πράγμα με τον εξορκισμό. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η κάνναβη αναγνωρίζεται ως ένα από τα πιο ισχυρά φάρμακα στη θεραπεία της επιληψίας σήμερα, καθώς και πολλές άλλες ασθένειες από τις οποίες θεράπευσε ο Ιησούς άλλους, οι οποίες αναφέρονται στη Βίβλο.

Αυτά περιλαμβάνουν προβλήματα με τα μάτια, δερματικές παθήσεις και δυσφορία κατά την περίοδο - τα ίδια ακριβώς πράγματα για τα οποία πολλοί από εσάς χρησιμοποιείτε κάνναβη! Σύμπτωση; δεν νομίζω.